Siirry pääsisältöön

Pärkyääkö sukka…. - villasukan parsiminen

 

Opintoihini kädentaitojenohjaajana kuuluu yhtenä osana korjaaminen. Korjaaminen on tärkeä osa kestävää kehitystä. Kaikkea ei aina tarvitse hankkia uutena.

Mietin melko kauan korjauskohdetta tehtävääni. Villasukkien ajoittaisena himokutojana päädyin jatkamaan rikkinäisten villasukkien elämänkaarta. Jäljempänä käyn paikkaamisen läpi vaihe vaiheelta, joten se käy myös ohjeesta. Taitoliitto on valinnut parsimisen vuoden 2021 käsityötekniikaksi, joten ainakin heidän sivuiltaan löytyy tietoa parsimisesta. Hyvät ja selkeät ohjeet löytyy myös

https://www.novitaknits.com/fi/neulekoulu/novita-parsinta

Villasukkien neulominen on aikaa vievää ja sukkiin ehtii melkeinpä tulla neulomisen (tai kuten meillä sanotaan kutomisen) aikana tunneside. Villasukat edustavat itselle monia hienoja asioita, lämpöä, välittämistä, huolenpitoa ja vaivan näkemistä hyvän eteen. Tällaiseen kohteeseen korjaaminen sopii mielestäni erityisen hyvin.

Korjauskohteena tehtävässä minulla oli viidet rikkinäiset villasukat.

Harjoittelin hieman etukäteen ja totesin, että yhden keskikokoisen reiän korjaamisessa menee aikaa noin puolituntia. Näissä sukissa paikkoja lopuksi yhteensä 16.

Villasukan parsimista ei siis ainakaan omalla tekniikallani korjata siten, että tuotettuna palveluna siitä saisi kannattavaa.

Parsiminen on kuitenkin perinteinen hyvä taito, josta kädentaitojen ohjaukseen voi saada hyviä ideoita.

Näitä sukkia varten opettelin perinteisen ristikkoparsinnan. Parsimista voi tehdä myös eri tekniikoilla, joiden opettelemista jatkossa harkitsen.

Parsimisen lisäksi poistin sukista melko paljon nyppyyntynyttä lankaa. Tähän käytin lankasaksia ja jäihän sitä nyppyä vieläkin. Sovitaan, että tässä kohtaa nypyt tuo paikkojen lisäksi luonnetta sukkasille. 


Korjaamisessa tarvittavat välineet:

parsimasieni

neula (käytin itse tylppäkärkistä kanavaneulaa)

sakset

sukkiin soveltuvaa lankaa (väri joko sukkien väristä tai muuten sen väristä, että paikasta tulee halutun värinen yksityiskohta)


Työvaiheet: 

Rikkinäiset sukat, reikien ja korjaustarpeen kartoitus.

Asettelin parsimasienen reiän kohdalle sukan sisälle.


Harsin reiän ympärystän siten, että otin jokaisen silmukan mukaan, näin saa ehkäistyä lisäreikien syntymistä parsimisen jälkeen.

Kun aloituslangan laittaa hieman kauempaa työhön, se on helppo päätellessä vetää nurjalle puolelle ja se ei ole parsiessa tiellä. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta itse tein näin aloituslankojen kanssa, koska siitä ei ollut ylimääräistä vaivaakaan.


Tein paikkaan ns. loimilangat. Pyrin saamaan ne sopivalle tiheydelle. Jokaisesta silmukasta lähtee pääsääntöisesti kaksi lankaa. Saatoin kuitenkin jonkin kohdan tehdä hieman harvempaan, ettei paikasta tulisi ihan niin kova ja tiheä.

Sopivan tiheyden löytymisessä harjaantuu jokaisen paikan jälkeen lisää.


Tämän jälkeen pujottelin langan paikkaan toisin päin. Pujottaminen tapahtuu samoin kuin palttinaa kutoessa eli joka toisen loimilangan yli ja joka toisen ali. Tässä kohtaa on tärkeää, että muistaa ottaa paikkaan mukaan silmukan reunastakin itse sukasta.

Lopuksi vedin langan päät sukan sisälle nurjalle puolelle ja päättelin pujottelemalla neuleeseen.


Valmis paikka.

Viimeistelin paikatut sukat höyryttämällä ne kevyesti kostean harson lävitse, jolloin koko sukkaa sai vielä hyvin muokattua muotoonsakin.


Ja näin lempisukille saa lisää käyttöikää.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun.  Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista. Paperimassan valmistus ja massasta askartelu   Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset ved

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik