Siirry pääsisältöön

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun. 

Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista.


Paperimassan valmistus ja massasta askartelu

 

Tarvikkeet:

sanko

tehosekoitin (tummuu painomusteesta)

paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot)

liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä

 

Työvaiheet:

Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon.

Lisää sekaan kuumaa vettä.

Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta)

Hienonna seos tehosekoittimella.

Poista ylimääräiset vedet.

                      Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois.

Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g  ja paperimassaa 500g

(ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 )

Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta.

Vaivaa massaa kuin pullataikinaa niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla.

Muotoile haluamasi tuotteet/teokset.

Apuna voi käyttää esim. piparkakkumuotteja tai pahvista leikattuja muotteja. Jos haluat tehdä kippoja, voit käyttää muottina esimerkiksi kulhoa. Kulho kannattaa joko vuorata muovikelmulla tai voidella vaseliinilla. Jos teet isompia hahmoja, sisältö muotoillaan sanomalehdillä, rautalangalla ja maalarinteipillä valmiiksi ja ainoastaan päällystetään massalla.


Anna kuivua:

Kuivumisessa saattaa mennä useita päiviä. Sitä voi toki hieman nopeuttaa laittamalla teokset vaikka kuivauskaappiin. Älä laita uuniin, ovat paperia ja voivat syttyä palamaan. 

Pintakäsittele:

Tuotetta voi hieman hioa esim. hiekkapaperilla. Maalaaminen onnistuu parhaiten akryylimaalilla. Loppuviimeistelynä esimerkiksi kalustelakka, jos haluaa pinnasta kestävämmän.

Tadaa !!!!!!!!!!! ja paperimassataide on valmista.



Myrkytön vehnäjauho liisteri

Liisterillä ja liimalla tehty paperimassa säilyy jääkaapissa parikin viikkoa kannellisessa astiassa. Jos käytät vehnäjauhoseosta, massa kannattaa muotoilla samantien vehnäjauhoseoksen lisäämisen jälkeen.

Vehnäjauhot sekoitetaan kylmään veteen ja keitetään n. 5 minuuttia. Lisätään sopivasti massaan 😊     vettä 9 osaa ja vehnäjauhoja 1 (eli esim. 4,5 dl vettä ja 0,5 dl vehnäjauhoja)

 

 

Lähteet ja lisää ideoita:

Askartelun Pikkujättiläinen, Pirkko niemistö, WSOY, 2000

Paperitöiden iso ideakirja -paperista kaikkea kivaa itselle ja lahjaksi, David & Charles, 2002

Kierrätä ja askartele!, Jane Bull, WSOY, 2008

Ja tietenkin netistä googlaamalla


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik