Siirry pääsisältöön

Kierrätin kangasta, sain lapaset

Olen viime aikoina tehnyt paljon käsitöitä ja lisäksi kaikenlaista muuta askartelua (käsillä tekemistä sekin tietysti on). Väistämättä usein käy mielessä ajatus, mitä tällä kaikella tekee ja kannattaako tähän maailmaan enää syytää käsitöitäni varten uutta materiaalia. Edellä mainitun seikan takia olen tekemisissäni pyrkinyt aina kuin mahdollista käyttämään kierrätysmateriaaleja.

Kuluttaminen on hyvin kahtiajakoinen asia. Toisaalta Suomessakin on paljon pieniä yrityksiä, jotka tuottavat tai myyvät ihania kankaita ja askartelutarvikkeita ja näiden yritysten tukeminen ostamalla tuntuu oikealta. Ehkä onkin, että silloin, kun uutta hankkii tulisi suosia näitä liikkeitä. Tässä varmasti on itselläni opettelun varaa, samoin kuin tietysti siinä, että ostopäätöstä tehdessä vielä kerran miettii ”tarvitsenko tätä oikeasti”.

Tein opiskeluissani kierrätys ja tuunaus opintojaksolla lapaset ompelemalla. Lapasiin käytin vanhoja edelliseen käyttötarkoitukseensa soveltumattomiksi käyneitä vaatteita. Tehtävässä oli annettu ohjeeksi, että yhdessä uudessa tuotteessa on täytynyt käyttää kolmea vanhaa tuotetta. Olen tehnyt kierrätysmateriaaleista pussukkoja ja koristetyynyn päällisiä, nyt halusin kuitenkin kokeilla jotain muuta. Lapaset valikoituivat uudeksi tuotteeksi, koska olen aiemmin valmistanut paljon erilaisia lapasia neulomalla. Nyt opiskeluaikana muut käsityömenetelmät ovat vieneet paljon aikaa neulomiselta, joten on jo melkein ikävä lapasten ja sukkien valmistamista.

Materiaalia jäi vielä melko paljon käytettäväksi. Heijastinliivin heijastinta voi hyödyntää melkein mihin vain. Sitä voi ommella lasten takkeihin tai ulkohousuihin ja miksei vaikka laukkuihinkin.

Lasten fleecetakin vetoketjut voi käyttää pieniin kukkaron kokoisiin pussukoihin. Kankaista ei samanlaisia lapasia saa toisia, mutta ne voi käyttää jonkun muun kankaan lisänä vastaaviin. Ne voi käyttää myös esimerkiksi vanhoista räsymatoista tehtyjen tyynyjen täytteenä.

 


Näin tein lapaset:

Käytin tehtävässäni kotoa löytyneitä vaatteita, joista miesten gollegehousut ja lasten fleecetakki olivat siten rikki, että normaalisti olisin saattanut heittää ne vain roskiin. Lasten heijastinliivi oli lähes ehjä, mutta tarpeettomaksi käynyt.



         

Olin aiemmin tehnyt koeversion lapasista lasten rikkinäisten housujen kankaasta. Käytin tämän koeversion kappaleita kaavana.

Tein koeversion käyttämällä mallina omaa kättä. Hahmottelin kankaalle käden ääriviivat ja peukalon kohdan ja pituuden.

Leikkasin kappaleet kierrätyskankaista.

Ompelin lapasten päälle heijastimesta kuvat. Hieman kuvio muuttui suunnitellusta.

Ompelin sekä vuorilapaset että päälle tulevat lapaset kokoon suoralla ompeleella.

Laitoin vuorin ja päällyslapasen päällekkäin nurjat puolet vastakkain ja käänsin vuorikangasta päällyspuolelle. Ompelin vuorin kiinni oikealle puollelle käsin piilopistoilla. 



 

Ja lapaset tulivat valmiiksi.

Tästä nyt sitten aion jatkaa kehittelyä, voisihan lapaset valmistaa jatkossa ainakin osan tälläkin tavalla. Voisi jopa ajatella jotain neutraalimpaa kuviota lapasen päälle, ettei perheen tarvitsi kommentoida mistää humanoideista tms. :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun.  Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista. Paperimassan valmistus ja massasta askartelu   Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset ved

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik