Siirry pääsisältöön

Massaa

Tällä viikolla olen kokeillut tehdä paperimassaa. Ei mitenkään herkullisen näköistä, mutta olen päättänyt tehdä tästä valtavia taideteoksia.

Ohjauksen opintojaksossa on tehtävä, johon ajattelin hyödyntää tätä paperimassan valmistamista. Tehtävässä tulee pitää 10-20 minuutin lyhyt opetustuokio, jostakin aiheesta. Mielikuvitus meinasi loppua, kun yritin miettiä, mistä aiheesta tämän pitäisin. Päätin pitää sen paperimassa valmistamisesta ja käyttötarkoituksesta. Tuossa ajassahan ei todellakaan valmisteta paperimassaa, mutta tuossa ajassa voinee käydä läpi mihin tarkoitukseen sitä käytetään ja miten sitä valmistetaan. Ja tehtävän jälkeen voin jatkaa omia harjoituksiani paperimassan kanssa. Nyt tarvittaisiin vain vapaaehtoinen/vapaaehtoisia, joille voin tuokion pitää ja kohdentaa.

 

Olen selaillut erilaisia ohjeita paperimassan valmistukseen. Tässä lyhyesti huomioita asiasta ja mitä tein:

Aloitin homman repimällä kanamunakennoja, talouspaperirullan hylsyjä, sanomalehtiä ja oranssiakartonkia sankoon. Oranssin kartongin keksin siinä vaiheessa kun sangossa oli harmaata oksennuksen väristä mössöä. En ole varma paransiko kartonki asiaa, koska lopputulema oli ruskea massa.

Toisessa vaiheessa kaadoin silpun päälle lämmintä vettä. Annoin liota paperisilpun pari päivää.

Seuraavaksi menin mössön lävitse sauvasekoittimella.

Pyrin saamaan massasta ylimääräiset nesteet pois siivilässä ja käsissä rusentelemalla. Massa jäi todellakin märäksi. Vasta myöhemmin, kun olin jo lisäillyt muita aineksia, keksin että massan voi laittaa harson sisään ja puristella ylimääräiset nesteet pois tämän avulla.

Lisäilin liisteriä ja eri keepperiä summissa. En ollut käyttänyt liisterijauhetta aiemmin, joten sen kanssa koin hieman jämähtämis- ja paakkuuntumisyllätyksiä.

Nyt olen kokeillut muovailla massasta muutaman teoksen, kupin päälle tehdyn kipon ja muovailuvahamuoteilla tehtyjä sydämiä. Kupin ja massan väliin laitoin kelmua, että saisin massan irtoamaan kupista.

Yritin myös muovailla pöllön, mutta totesin, että massan kuivuminen on niin hidasta, että muoto/sisältö pöllöön on tehtävä jostain muusta ja vain päällystettävä paperimassalla. Loppumassa odottaa nyt minua tuolla jääkaapissa lisäharjoituksiin.

 

Seuraavassa postauksessa ehkä, mitä oikeasti sain valmiiksi.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun.  Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista. Paperimassan valmistus ja massasta askartelu   Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset ved

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik