Siirry pääsisältöön

Kuuntele…

 mitä silloin kuuluukaan?

Opiskeluvuorossa ohjaaminen ja neuvominen käsityöalalla jakso.

Tiesittekö, että kuunteleminen on keskeinen puheviestinnän osa. Siis oikeasti ihan todella tärkeä osa, koska mitä järkeä kenenkään on puhua, jos kukaan ei kuuntele. Sehän olisi kai nimenomaan sitä tuuleen huutamista.

On myös tärkeää, että se ihminen, joka ajattelee olevansa siinä ohjaajan roolissa, kuuntelee. Sosiaali- ja terveysalallakin tulee ohjaus ja hoitotilanteissa aina välillä ristiriitatilanteita, joista osa voi johtua riittämättömästä kuuntelusta. Tämän kirjoitin kokemuksesta, enkä ollenkaan usko, jos joku väittää, että olen ainoa, jolle näitä ristiriitatilanteita on tullut työuran aikana. Aina ei kuuntelukaan auta, ehkä silloin tarvittaisiin supersankarin kykyjä kuunnella… niin ja nähdä ja tuntea, ottaa viestintää vastaan, vaikka sanoja ei olisikaan.

Haluan haastaa teidät kaikki hetkeksi kuuntelemaan. Unohtamaan asiansa ja kuuntelemaan, mitä toisella ihmisellä on sanottavaa. Välillä voi yllättyä kuinka paljon asiaa on heillä, jotka eivät pysty tai uskalla sanoa.

Kuuntelu ja korvat on muutenkin hieno juttu. Kannattaa mennä myös metsään lenkille sellaisella sopivalla tuulella. Eilen istuin penkillä ja vain kuuntelin puiden huminaa. No rehellisesti sanottuna, en päässyt lenkille yksin. Joten huomioin kanssani olijan ja mietin kuulemmeko oikeasti samat asiat. Voihan myös olla, että siinä missä toinen ihminen kuulee tuulen huminan, toinen kuuleekin kaukaa kuuluvat ihmisten äänet. Jossain kuuntelutilanteessa toinen voi kuulla luennoitsijan puheen ja toinen ilmastoinnin pauhun. Meitä kuuntelijoitakin on niin monenlaisia.

Mutta kuultiin mitä kuultiin niin kuunnellaan kuitenkin. Ja, jos emme saa kaikesta selvää niin katsellaan ja tunnetaan, otetaan selvää millaisia asioita muilla ihmisillä ja ympäristöllä on meille kerrottavana.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun.  Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista. Paperimassan valmistus ja massasta askartelu   Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset ved

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik