Siirry pääsisältöön

Värikkäitä kuvia päällikeompelutekniikalla

Nyt koulutukseni on yhtäkkiä edennyt siihen pisteeseen, että viime viikolla minulla oli koulussa viimeinen lähiopetuspäivä, jos nyt näyttöjen osalta ei vielä tule jotain. Harjoittelimme koulussa päällikeompelua. Kuten jokaisen lähipäivän jälkeen, kirjoittelin raporttia tekemästäni. Olin kokeillut päällikeompelua aiemminkin, joten innostuin tekemään niitä nytkin vielä päivän jälkeen kotona.



 Työjärjestys päällikeompeluun (applikointiin):

 

Valitaan kuva ja pohjakangas. Mietitään mihin applikointi tulee.

Pohjakangas leikataan oikeankokoiseksi.

Kuvasta suunnitellaan työlle järjestys. Millaiset palat leikataan ja missä järjestyksessä ne kiinnitetään taustaan. Huomioidaan, että kankaalle tulee kuvasta peilikuva.


Jos käytössä on paperillinen liimakangas, piirretään osat liimakankaan paperipuolelle. Itse käytin kotona tehdyissä töissä kaksipuoleista liimakangasta, jossa ei ollut paperia valmiiksi, joten piirsin kuvat ensin paperille (tässä tapauksessa käytin leivinpaperia, jota oli saatavilla, ja joka toimi hyvin tarkoituksessa, eikä tarttunut silittäessä lujasti liimakankaaseen).

Osat leikataan irti paperista. Leikkaamista ei kannata tehdä ihan ääriviivoja myöden, näin ääriviivat näkyvät hyvin vielä kuviokangasta leikatessa.

Seuraavaksi osat asetellaan halutun värisille kankaille. Liimakangas kiinnitetään silittämällä. Paperillisessa liimakankaassa silitetään paperin päältä, siten ettei liima tartu silitysrautaan. Itselläni ei ollut kotona tehdessä paperillista liimakangasta, joten asetin kaksi puoleisen liimakankaan palan kankaan ja paperista leikatun osan väliin. Laitoin silittäessä muutoinkin vielä väliin leivinpaperin, koska liimakangas useimmiten meni paperista leikatun osan yli.

Kuviot leikataan irti kankaasta. Poistetaan paperi ja liimataan ne silittämällä pohjakankaaseen. Tässä täytyy olla tarkkana, että liimapuoli tulee pohjakankaaseen, eikä silitysrautaan päin. Halutessaan silittäessä voi käyttää vielä varmuuden vuoksi paperia välissä. Kotona tehtyihin töihin käytin kankaita, joissa näki selkeästi, kumpi puolista on oikea. Lähipäivänä koulussa jonkin paloista silitin vahingossa kiinni paperiin, joka oli vain suojana silittäessä (ihan hyvä, siinä olisi liimat olleet silitysraudan pohjassa).

Kappaleet ommellaan pohjakankaaseen tiheällä siksakilla. Siksakkia voi kokeilla tehdä hieman erilevyisenä, mikä elävöittää tuo vaihtelua kuvaan.

Jos kuva on monimutkaisempi kannattaa miettiä, voiko osaa kappaleista liittää jo valmiiksi yhteen. Näin pystyy vähentämään pohjakankaan läpi tulevia ompeleita ja myös kohdistaminen saattaa olla helpompaa ja pystytään välttämään paksuja monen kankaan kohtia.

Esimerkiksi alla olevissa kuvissa olen liittänyt ensin maaksi tulevat kappaleet toisiinsa ja sitten kerralla taustaan. Myös kukkien keskustat ompelin etukäteen kukkiin kiinni.

Kuva kootaan suunnitellussa järjestyksessä pala palalta.

Punaisiin kukkiin kiinnitin keskustan vasta viimeisenä, että sain terälehdet nätisti sen alle.


 Valmiit kassin kappaleet:


Kassi kangas ei ollut kovin tykkyä ja hieman lähti vetämään, vaikka kuinka tarkasti pyrki viemään kangasta tasaisesti käännöksissä. Silittämällä työn sai kuitenkin aika hyvin suoraksi. Tällaisten kankaiden kohdalla, voisi tietysti kokeilla käyttää tukikangastakin.

Kokeilin päällikeompelua myös paperin läpi (tätä en ollut kokeillut aiemmin). Tästä tulossa myöhemmin blogiin lyhyt kooste erikseen.

Lopuksi viimeistelin kaikki työni kerralla (lintutyyny applikoitu lähipäivänä koulussa):






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun.  Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista. Paperimassan valmistus ja massasta askartelu   Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset ved

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik