Siirry pääsisältöön

Koristyyny ja tyynyn tarina


Osaatteko kuvitella tunteen, kun teen puoli vuotta myöhässä ompelutyöhön liittyvää oppimistehtävää. En tietenkään lue tehtävän antoa, koska tottahan sen nyt muistaa sieltä puolen vuoden takaa… koristetyyny. Kuten kaikessa täytynee kuvata työvaiheet. Nyt tehdään sitten muuten vain niin perusjuttu, että varmasti onnistuu, sisätyyny ja palloisesta kankaasta tyynynpäällinen vetoketjuineen.

Lopuksi, kun kaikki on valmista, luet tehtävän annon; koristetyyny runsailla koristeilla, saa käyttää luovuutta ja tehdä taidetta. Voi ihme, mikä unelmatehtävä.

Edellä mainittua tyynyä tehdessä mielessä pyöri monenlaisia ajatuksia. Mietin mixed mediaa, minkä tiimoilta tekisi mieli kokeilla kaikenlaista. Mietin kirpparille menossa olevaa vaaleanpunaista verhoa ja sitä kuinka meillä on nykyään teiniperhe, eikä enää paljon missään näy vaaleanpunaista. Mietin opintovapaan alkamisen tiimoilta muutenkin perheemme teinejä ja voisiko nyt kehittää jotenkin suhteita heihin, kun on taukoa vuorotyöstä. Mietin teinien pukeutumista, vain gollegehousut kelpaa ja niitä risoja olisi paljon hyödynnettäviksi tai hävitettäväksi. Mietin myös teinien elämänasennetta, joka aina välillä kuulostaa jokseenkin synkältä, kun ei jaksa eikä huvita.

Päättäessäni etten nyt hyödynnä sitten kuitenkaan tehtävässäni mitään aiemmin tekemääni tyynyä, ajattelin tehdä tyynyn kaikista näistä ajatuksistani. Koko valikoitui sellaiseksi, että sain leikattua osat pyöreään tyynyn vanhoista gollegehousujen lahkeista eli tyyny on pieni alle 40 cm. Päätin leikata vaaleanpunaisesta verhosta soiron ja rypyttää sen tyynyn ympäri (nyt olisi verhokangasta, pitäisi keksiä, mihin lopun käyttäisi). Lasten ja erityisesti tytön muututtua teiniksi, niin ihanaa kuin lasten kasvaminen onkin, on välillä ikävä röyhelöitä, vaaleanpunaista ja kukkia. Näitä siis ehdottomasti halusin tyynyyn.

Halusin antaa tyynyssä teineille sopivan viisauden elämästä, mutta en sitten keksinyt, mikä se voisi olla, joten siten valikoitui teksti ”life is… päätä itte”. Ehkä pientä kapinaa oli laittaa toisella puolella oleva teksti suomeksi, koska teinit osaavat tosi hyvin englantia, eivätkä todennäköisesti ymmärrä, miksi ihmeessä molemmat puolet ei ole samalla kielellä.

Mixed median toin tyynyyn siinä, että ompelin, virkkasin ja kirjoin. Kaiken mahdollisen taustaa lukuun ottamatta pyrin tekemään vaaleanpunaisesta. Tyynyn tekemiseen meni kyllä enemmän aikaa kuin olin ajatellut, mutta siitä tuli juuri sellainen kuin halusin.

Aikaa vievin kohta tyynyssä oli ehkä kukkien kiinnittäminen. Ompelin kukat käsin kiinni tyynyyn. Päätin etten nyt tässä kohtaa opiskele mitään uutta, vaan kaikki on osattava ilman, että katsoo mistään apuja. Rypytystä en ollut tehnyt yli kahteenkymmeneen vuoteen mihinkään, joten piti hieman miettiä, miten se toimii ja on suurin piirtein samanlainen ympäri asti tyynyn reunassa. Täyttöaukon ompeleminen käsin kiinni, kun siinä oli röyhelö välissä ei sujunut ehkä ihan niin siististi kuin olisin halunnut. Vaihekuvat tästä tyyny versiosta jäivät melko vähälle.

Tässä ensin kuvat tyynystä, jonka aikana ajattelin. Saumat ovat suorassa ja vetoketju tosi hienosti paikoillaan. Olen myös tähän tosi tyytyväinen.



Täällä saatetaan kohta hukkua tyynyihin:

Sitten vaihekuvia tekemästäni "taidetyynystä":





Tällainen tyynystä sitten lopulta tuli:













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun.  Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista. Paperimassan valmistus ja massasta askartelu   Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset ved

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik