Siirry pääsisältöön

Intarsiaa puuviiluista

 Koulussa oli helmikuussa jälleen lähiopetuspäivä. Tälle kertaa tutustuimme puuviiluintarsiaan.



Intarsia ja puuviilut olivat itselleni täysin uusi kokemus. Tekeminen oli mielenkiintoista ja mukaansa tempaavaa ja sillä sai kaunista tuotosta aikaiseksi. Se ei myöskään ollut ollenkaan niin vaikean oloista kuin ajattelin. Voi kuitenkin olla, että intarsia jää ainakin tällä hetkellä kerta kokeiluksi. Oli yllättävän raskasta hommaa. Tunnistin seuraavana päivänä ja jo illalla käsistäni paljon uusia lihaksia. Voi toki olla, että tekniikassakin vielä olisi hiomista tai sitten se vain olisi hyvää lihasharjoittelua. Itselläni on lapsuudesta melko huonoja kokemuksia puukäsitöistä, joten oli ihan hyvä huomata, että pystyn ainakin puuviiluista saamaan jotain aikaiseksi. Miksen sitten muustakin.


Intarsiatyö aloitettiin jäljentämällä haluttu kuvio pohjaviiluun.

Sen jälkeen leikattiin askarteluveitsellä ensimmäinen pala irti pohjaviilusta. Poistetun palan tilalle aseteltiin uusi pala halutun värisestä viilusta. Näin jatkettiin koko kuvio aina yksi osa kerrallaan. Eli leikattiin yksi osa pois, laitettiin uusi ja sitten sama seuraavalle osalle. Lisätyt viilunpalat kiinnitettiin teipillä. Teippi puolesta tulee lopulta työn oikeapuoli. Pyrkimys oli ettei työhön jäisi rakoja vaan palat tulisivat ihan vieri viereen. Pieni rakokin on kuitenkin parempi kuin se, että palat menevät päällekkäin.



Jatkettiin kunnes kaikki halutut osat oli vaihdettu haluttuihin viiluihin


Tämän jälkeen otettiin levy, johon valmis työ liimattiin ja vastaviilu työn toiselle puolelle ettei liima vedä työtä kaarrelle.  Liimaa levitettiin pohjamateriaaliin. Toiselle puolelle liimattiin itse teos ja toiselle puolelle vastaviilu. laitettiin kahden tukevan levyn väliin, hieman muovia ympärille (ettei tartu painopuihin) ja liimapuristimilla kiinni.


Työn annettiin olla puristimien välissä 15 minuuttia, minkä jälkeen työstä irroteltiin varovasti maalarinteipit päältä.


Töitä hiottiin melko hienolla hiomapaperilla. Tässä kohtaa rakoihin (joita ei pitänyt tulla) voi laittaa hieman liimaa, niin sinne saattaa tarttua hiomapölyä sen verran, että raot eivät näy niin paljon. 


Työt sahattiin oikeaan kokoon.



Lopuksi työ vielä öljyttiin parafiiniöljyllä, joka toi näkyviin puuviilujen upeat värit.



Kannatti kyllä ehdottomasti tähänkin tarjolla olleeseen erityistekniikkaan käydä tutustumassa ja eihän sitä tiedä, jos jossain vaiheessa elämää tähän palaillaan.











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun.  Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista. Paperimassan valmistus ja massasta askartelu   Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset ved

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik