Siirry pääsisältöön

Tunnelmat kasvivärjäyskurssilta

Viime viikonloppuna osallistuin kansalaisopiston kasvivärjäyskurssille. Kurssi oli mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu ja opin siellä uusia asioita.

Opin purettamaan langan ennen värjäystä. Tähän käytin siellä alunaa ja punasävyisiin (eli melkein kaikkiin) lisäksi viinikiveä. Eihän sitä yhden viikonlopun aikana montaa satsia ehtinyt puretella ja värjäillä, joten tässä näitä verihelttaseitikki lankoja nyt on. Ostin kuitenkin vielä kotiin puretusaineita ja sinipuu pussukan. Enää tarvittaisiin aikaa, niin voisin kokeilla värjätä sinipunaista lankaa.





Muisti virkistykseksi, miten se tehtiin:

Ensin se puretus:

Kattilaan 6 litraa vettä.

Lämmitys 40 asteeseen.

Puretusaineiden lisäys, verihelttaseitikkilankoihin 20 g alunaa ja 10 g viinikiveä. Haaleaan veteen sekoitettuna lisätään kattilaan.

200 g lankaa vyyhdeissä kattilaan.

Hidas lämmitys 80 asteeseen ja siinä niitä sitten keitellään tunti. Ei kannata kiehuttaa, koska ne huopuu :D

 

Värjäys:

Langat valmiiksi tehtyyn väriliemeen. Väriliemi tehty keittämällä verihelttaseitikkejä ja siivilöity sienet pois.

Nostetaan lämpö 80 asteeseen ja siinä sitten taas keitellään tunti.

Ja kun laittaa kerran käytettyyn liemeen seuraavat langat niin tulee vaaliempaa.

 

Tällaista teho-oppimista tällä kertaa kaikessa yksinkertaisuudessaan. Toiset teki liemiä kaikenlaisista kasveista (järviruoista, lupiineista, punajuuren naateista ym.) ja paljon tuli hienoja ja erivärisiä lankoja. Paljon jäi opittavaa seuraavaan kertaan. Kurssista jäi positiivinen mieli. Suosittelen tosi kovasti näitä kansalaisopiston kursseja. Olen tajunnut, että käsitöihin liittyvät asiat ovat valtavan hienoja. On jokin tapa, mikä opetetaan ja mikä on selkeä, mutta asia ei ole niin vakava, vaan voi kokeilla tehdä erilailla kuin sanotaan ja katsoa mitä tapahtuu. Toki tässä nyt tietysti vielä elelin taas orjallisesti ohjeita noudattaen niin kuin kiltti ihminen nyt vain tapaa tehdä.

Kurssilla oli myös hienoa, kun siellä oli ihan itselle vieraita ihmisiä, joista ei tiennyt mitään muuta kuin sen, että tässä tällä hetkellä kaikki ollaan innoissaan värjäämässä lankoja kasveilla.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun.  Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista. Paperimassan valmistus ja massasta askartelu   Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset ved

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik