Siirry pääsisältöön

Sukankutojasta kädentaitojen ohjaajaksi?

Tiivistelmää kesän aikaisesta oppimispäiväkirjasta:

Koulutuksessani on jakso oman osaamisen esittämisestä. Tämän jakson puitteissa perustelin tätä blogia. Pitäisi omaa osaamistaan ja kehittymistään jotenkin osata tuoda näkyväksi. Olen kirjoittanut oppimispäiväkirjaa itselleni, ihan päiväkirja muodossa, heti koulutukseen hakeuduttuani. Päiväkirjan liittäminen osaksi blogia ei kuitenkaan sujunutkaan ihan niin kätevästi kuin ajattelin.

Tässä lyhyttä tiivistelmää opiskelun aloittamisesta ja lähtötilanteesta.

Miten muuttua sukankutojasta kädentaitojen ohjaajaksi? 

Tämä on kysymys, joka heräili kun tutkailin oppimispäiväkirjaani alkuajasta. Kovasti innolla olen aloittanut opiskelut. Oikeastaan tämä opiskelu on pitkäaikainen unelma, johon kevät antoi sysäyksiä lähteä oikeasti toteuttamaan sitä. Unelmana on ollut, että voisin käsilläni saada aikaan jotain mieluiten hienoa tai vaikuttavaa ja uskaltaa käyttää värejä, joita rakastan. Usko, että kädentaitojen ohjaajan koulutuksessa yhdistyy edellä mainittu ja toisaalta työkokemukseni ja toimimiseni erilaisten ihmisten kanssa. Minulla on haaveita koulutuksen hyödyntämisen suhteen, joita en vielä kaikkia halua julkaista. Vähintään uskon saavani koulutuksesta uudenlaista näkökulmaa hoitotyöhön.

Koulutuksen aikataulu on tiukka. Uskon, että isoin haaste minulla on kädentaitojen oppimisessa. Vaikka olen aina harrastanut käsitöitä, niin tarvitsen tähän varmuutta ja tietämystä paljon lisää. Ohjaamista olen tehnyt elämässäni paljon. Toivon siinäkin kehittyväni ja saavani ohjaamiselleni suuntaa. Ohjaaminen on myös ollut hyvin erityyppistä.

Sain opinnot alkuun kesäkuun alussa. Nyt viedään kesäloman viimeistä viikkoa ja olen edennyt ainakin siinä aikataulussa, missä itse ajattelin. Olen saanut tehtyä paljon pakollisia opintoja, jotka liittyvät tietotekniikkaan ja officen ohjelmiin. Näihin liittyvät jaksot olivat antoisia, vaikka alkuun ajattelin, että onpa nuo jo muutamaan kertaan tullut opiskeltua. Kummasti vain kaikki on kehittynyt viidessätoista vuodessa, tai sitten olen tosiaan tehnyt asioita hieman vaikeasti. Lisäksi olen saanut opiskeltuja kaikille yhteisiä opintoja, siis niitä joitakin joista en saanut hyväksilukua. Olen tähän mennessä palauttanut tehtävät toimimisesta digitaalisessa ympäristössä ja toimimisesta työelämässä. Nyt päätin, että odotan niiden arviot ennen kuin palauttelen seuraavia tehtäviä, koska on ollut hieman haastavaa pohtia kuinka syvälle aiheisiin kuuluisi uppoutua.

Ihanin opintojakso, jota olen aloittanut on ollut taide ja luova ilmaisu. Eli käytännössä olen siis tehnyt niitä asioita, joista pidän; lukenut, katsellut tauluja ja kirjoitellut tekstejä. Hieman olen osan materiaalin lukemista lykännyt, koska niistä on tullut liian paljon työt mieleen näin loman ja palautumisen näkökulmasta.

Olen myös harjoitellut ompelemista ja yrittänyt päästä sopuun vanhan ompelukoneeni kanssa. Tämä on myös ollut mukavaa, vaikka tuotokset eivät vielä ole sellaisia kuin miksi ne mielessäni kuvittelen. Tämä vaatinee vain työtä. Olen myös pikkuhiljaa tutustunut seuraavaan jaksoon, joka on ompelutuotteen suunnittelu ja valmistus. Materiaaleista olen harjoitellut perusasioita eli käytännössä erilaisia saumoja. Eilen myös tajusin pitkästä aikaa kaivaa kutimen esiin ja voi kuinka ihanaa puikkojen liikuttelu sukkalangassa on.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun.  Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista. Paperimassan valmistus ja massasta askartelu   Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset ved

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik