Siirry pääsisältöön

Luonnollisia värejä villaan ja villalankoihin luonnosta

Kasvivärjäys 


Kasvivärjäykseen tarvitaan villat tai villalangat (myös sekoitelangat käyvät, jos villan osuus on 75%), ison kattila, hella tai muun keittolevy, puretusaineita ja värjäyksessä käytettävät kasvien tai sienten osat, lisäksi lämpömittari on hyvä olla.

 

Aluksi villalangat puretetaan alunalla (tai jollain muulla puretusaineella), että värit värjätessä kiinnittyvät niihin.

 

 Tämän jälkeen puretettuja lankoja keitetään kasveista tai sienistä tehdyssä väriliemessä. Lämpötila pidetään alle 80 asteessa, etteivät langat huovu.

Väriliemi tehdään joko luonnosta kerätyistä tuoreista tai kuivatuista aineksista, joita keitetään vedessä siten, että väri irtoaa veteen. Lopulta siivilöidään ylimääräiset roskat pois.



Lankojen värjääminen on mielenkiintoista ja mukaansatempaavaa. Värjäämiseen on kuitenkin varattava runsaasti aikaa. Aikaa puretukseen ja värjäykseen saa menemään kolmisen tuntia. Kuudessa litrassa vettä purettaa n. 200 g lankaa, joten tämä oli melko sopiva määrä kattilassa kerrallaan värjättäväksi.

Luonnossa liikkuessa on mukava miettiä minkälaista väriä mistäkin kasvista saisi. Periaatteessa lankoja voi kokeilla värjätä millä tahansa, jotkin värit eivät kuitenkaan tahdo kestää valmiissa tuotteessa vaan valo ja pesut saattavat haalistaa tai muutoin muuttaa niitä.

Suomen luonnosta löytyviä värjäykseen hyvin sopivia sieniä ja kasveja ovat mm. lupiini, monet seitikkilajit (verihelttaseitikki, veriseitikki), pietaryrtti ja nokkonen. Verkkokaupoista on saatavilla myös kuivattuja ulkolaisia luonnonmateriaaleja (esim. krappi, sinipuu).

Kuvissa olevat punertavat sävyt verihelttaseitikistä ja vaaleanruskea männynkävyistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun.  Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista. Paperimassan valmistus ja massasta askartelu   Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset ved

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik