Siirry pääsisältöön

Verhoilu

 Nyt joulukuussa meillä oli lähiopetuksessa verhoilun perusteita. Harjoittelimme verhoilemalla rahin. Rahin verhoilu oli mielenkiintoista ja opin siinä paljon uusia asioita. Verhoilu kyllä muutoin vaatii vielä harjoittelua. Uskon, kuitenkin, että tässäkin opittua kykenen jossain kohtaa hyödyntämään.

Tässä aluksi kuva valmiista rahista.





Sitten raportti, miten tämä tehtiin.


Rahin verhoilu aloitettiin satulavöiden kiinnityksestä runkoon.

 



Satulavyöt kiristettiin käytännössä niin kireälle kuin ne sai. Ennen kiristämistä kannattaa tietysti opetella puristimen käyttö, että työn saa kiinnitettyä pöytään tarpeeksi hyvin. En ollut aiemmin käyttänyt niittipyssyä, saati paineilmalla toimivaa. Loppua kohden niitit alkoivat mennä jo suorempaan.

Seuraavaksi satulavöiden päälle kiinnitettiin niiteillä kangas.

Tätä kangasta ei vielä tarvinnut kiristää valtavan kireälle, vaan se sai jäädä hieman löysäksi.
 
Seuraavaksi vuorossa vaahtomuovien leikkaamiset ja liimaamiset.



                                                                                                                                          

Tässä tuli taas uusia asioita, joita en ainakaan muista aiemmin tehneeni, eli vannesahan käyttö ja kontaktiliimalla liimaaminen. Muutoinkin vaahtomuovin työstäminen ei ollut ennestään tuttua. Näin vain viimeisessä kuvassa palat leikattuna ja liimattuna rungon päälle.

Sitten vuorossa ensimmäisen vanukerroksen niittaaminen, minkä päälle laitettiin vielä välikangas ja toinen vanukerros. Välikangas ommeltiin nurkista kiinni piilosilmukoilla.

 





Viimeiseksi mitattiin ja leikattiin kappaleet päällimmäiseen osaan. Päällisen ompelu teollisuuskoneella onnistui jo hyvin. Teollisuusompelukoneen käsittely ei ollutkaan ollenkaan niin vaikeaa kuin muistin ompelujaksolta. Nurkat olivat tässä päällisessä hieman haastavat ommeltavat, mutta onnistuivat ihan nätisti. Haastavinta päällisen teossa oli kuitenkin saada siitä riittävän tiivis rahin päälle.


 

 

Päällinen aseteltiin rahin päälle ja nidottiin pohjasta siististi kiinni. Tässä tärkeää oli, että päällinen tulee molemmilta sivuilta samoille kohden ja riittävän tiiviisti. Seuraavaan rahiin varmaankin tämän kohdan toteutusta vielä pyrkisin parantelemaan. Myös päällisen asettelu ja kiinnittäminen nurkkien kohdalta tuotti päänvaivaa.





Kotiin tehtäväksi jäi vielä rahin jalkojen lakkaaminen ja asettelu.

Jalat kiinnitettiin liimalla. Käytin tähän EriKeeperiä ja jalkojen sisänurkan alle aseteltiin pahvin pala tukemaan ettei jalka pääse kääntymään.

 Kaikinpuolin verhoilupäivät olivat antoisia. Sain tehdä itselleni uusia asioita ja toivottavasti jotain pystyn oppimastani soveltamaan tulevaisuudessa. Ainakin sain itseluottamusta, että itseasiassa voin oppia tekemään käsitöitä laajemminkin kuin ”pehmoisten” materiaalien kanssa ja voin oppia käyttämään mitä tahansa työkaluja.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy

Laajempi ohje paperimassa askarteluun

Olen aiemmissa postauksissani tehnyt ohjeen paperimassan valmistuksesta. Tein kuitenkin nyt keväällä näytön aiheesta ja päivitän sen tiimoilta tähän hieman yksityiskohtaisempaa ohjetta paperimassa askarteluun.  Paperimassa askartelu on todella antoisaa ja se siitä pystyy soveltamaan kädentaitohetkiä monenlaisille ryhmille. Lisäksi askartelu tapahtuu pitkälti kierrätysmateriaaleilla, mikä nykyisenä ilmaston muutoksen ja kulutushysterian aikana on aina positiivista. Paperimassan valmistus ja massasta askartelu   Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset ved

Mitä on mixed media?

 Mixed media on taidetta, jossa on käytetty useampia eri tekniikoita samaan teokseen. Suomeksi sitä voisi kai sanoa sekatekniikaksi. Erityistekniikoiden näyttö oli koulussa hieno kokemus. Sitä kautta (toisen opiskelijan näyttöä seuraamalla) sain vinkkiä ja inspiraatiota tutustua mixed media maailmaan internetin syvyyksistä. Mixed media taide on todella mielenkiintoista, toki se sisältää niin paljon erilaisia käsitteitä, etten todellakaan enää tiedä mitä mikäkin tarkoittaa. Kuitenkin teokset, mitä kaikenlaisten ihmeellisten termien takaa löytyy, ovat todella upeita ja usein puhuttelevia. Voisin selailla mixed media taidetta instagramista vaikka miten pitkään. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin lopettaa, koska on kiva saada jotain itsekin aikaiseksi. Itselle tekeminen edustaa tunteiden purkamista ja rentoutumista, jonkin sellaisen parissa, jonka koen en nyt ihan turhaksi, mutta tavallaan. Siis sellaiseksi ettei se välttämättä edistä elämässäni mitään, korkeintaan mielenterveyttä. Tekniik