Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on syyskuu, 2020.

Lähiopetusta koulussa

 Viime viikolla 14-18.9 oli opiskelussani lähiopetusviikko. Yhden päivän käytin työpaikallani itselleni myös hyvin tärkeään autismikoulutukseen. Koulussa lähiopetus kuului jaksoon ompelutyön suunnittelu ja valmistus. Saimme lähiopetuksessa ommella teollisuuskoneilla ja harjoitella ompelun perusteita. Harjoittelimme ompeluun tarkkuutta ja saimme vinkkejä ja harjoitusta esim. ompelutyön kulmien, kanttausten ja vetoketjujen ompeluun. Harjoittelimme yksinkertaisten kuutioiden, tyynyn, tyynynpäällisen ja liinojen tekemistä. Paljon tuli harjoitusmateriaalia kotiin. Tässä joitakin kuvia tehdyistä harjoituksista: Pyrin myöhemmin kirjoittelemaan tähän blogiin vielä lähinnä itseänikin varten, mitä tuli tehtyä ja miten. Paljon jäi opeteltavaa vielä kotiinkin. Nyt kuitenkin hetkeksi vielä ohjauksen opintojen pariin.

Tunnelmat kasvivärjäyskurssilta

Viime viikonloppuna osallistuin kansalaisopiston kasvivärjäyskurssille. Kurssi oli mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu ja opin siellä uusia asioita. Opin purettamaan langan ennen värjäystä. Tähän käytin siellä alunaa ja punasävyisiin (eli melkein kaikkiin) lisäksi viinikiveä. Eihän sitä yhden viikonlopun aikana montaa satsia ehtinyt puretella ja värjäillä, joten tässä näitä verihelttaseitikki lankoja nyt on. Ostin kuitenkin vielä kotiin puretusaineita ja sinipuu pussukan. Enää tarvittaisiin aikaa, niin voisin kokeilla värjätä sinipunaista lankaa. Muisti virkistykseksi, miten se tehtiin: Ensin se puretus: Kattilaan 6 litraa vettä. Lämmitys 40 asteeseen. Puretusaineiden lisäys, verihelttaseitikkilankoihin 20 g alunaa ja 10 g viinikiveä. Haaleaan veteen sekoitettuna lisätään kattilaan. 200 g lankaa vyyhdeissä kattilaan. Hidas lämmitys 80 asteeseen ja siinä niitä sitten keitellään tunti. Ei kannata kiehuttaa, koska ne huopuu :D   Värjäys: Langat valmiiksi tehtyyn vär

Valkoisia lankoja ja myrkkysieniä

 Voi tätä vimmaa. Eilen illalla kävin metsässä poimimassa myrkkysieniä, verihelttaseitikkejä lupaili asentamani sienisovellus. Sienisovellukseen ei tietenkään sokeasti sienimetsässä saa luottaa, vaan aina pitää olla varma sienistä, joita poimii. Tein nyt sen verran poikkeuksen, että olin vain lähes varma. Sienet eivät kuitenkaan päädy paistinpannulle vaan langanvärjäykseen. Ilmoittauduin kansalaisopiston kurssille, jossa värjätään kasveja luonnonväreillä. Olen joskus itsekseen värjäillyt, mutta en ehkä ihan oikea oppisesti. En ole koskaan käyttänyt alunaa tai vastaavia aineita, vaan kuvitellut purettavani langat esim. raparperilla. Nyt siis aion kurssille ja kuunnella miten tämän tulisi oikein tapahtua.   Kovasti yritin tavata ohjeita ja keitin jo verihelttaseitikin lakeista pihalle lientä. Oikeasti ei mitään käsitystä paljonko noita sieniä tarvitsee keitokseen ja tehdäänkö se keitos samoin kuin esim. kukkasista ja kävyistä. Perjantaina tuo selvinnee tekeekö tuolla liemellä mitään.