Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on lokakuu, 2020.

Sabluunamaalausta

 Tutustuimme pienellä ryhmällä sabluunamaalauksen saloihin koulussa lähipäivällä lokakuun alussa. Edellä olevaan koulussa tehtyyn maalaukseen tein kuvion leikkaamalla taiteltua paperia kuten lumihiutaleita ikkunaan tehdessä. Piirsin syntyneen kuvion kalvolle. Kuvio leikattiin askarteluveitsellä. Tämän jälkeen vain töpöteltiin maalia sabluunan lävitse. Työssä on käytetty 4 eri sabluunaa: isot reunalla olevat lehdet, reunan auringon näköiset kukkaset, sydämet ja kuvion keskusta sekä nuo vihreästä keltaisenruskeaan muuttuvat varret.  Tein kotona nopeasti jo ensimmäisen harjoitustyön isäänpäiväkortti askartelua varten, jota voisi halutessaan töissäkin käyttää. Kuvioiden piirtäminen ja tulostaminen Tässä laminoitu ja leikattu askarteluveitsellä, puhdistaminen on kuitenkin helpompaa, jos piirtää yksinkertaiselle kalvolle ja leikkaa tästä. Tarvikkeiden etsintää Töpöttetelyä Mallikappale. Silmät ja vaatetusta leikattu vielä paperista.

Ohjauksen oppimistehtävää pakettiin

Ohjauksen oppimistehtävään minulla oli kovat suunnitelmat. Korona nyt hieman sotki näitä suunnitelmia, mutta tehtiin sitten paperimassa askartelua pienemmällä porukalla. Halusin tämän nyt pakettiin, tuntuu että teen kovasti töitä opiskelujen eteen, mutta mikään ei meinaa tulla valmiiksi. Sain  kyllä kokemusta hienon ryhmän ohjaamisesta ja askarteluhetki oli täynnä luovaa innostusta. Kauaa ei tarvinnut kenenkään miettiä, mitä tekee ja luomuksista tuli tekijöidensä näköisiä eli upeita. Bloggasinkin jo tuossa aiemmin materiaaliksi työstämäni paperimassan teko-ohjeen. Tässä vielä askartelu kuvia hetkestä. Toivon mukaan alkuperäinenkin suunnitelmakin vielä onnistuu, kun tilanne taas koronan suhteen alkaa jotenkin selkeytymään. Pysykäähän kaikki terveenä! Nyt tämä pakkaa paperit hetkeksi kaappiin ja keskittyy seuraaviin haasteisiin. Huomenna koulussa lähiopetuspäivä sabluunamaalauksesta.

Paperimassan valmistus

Tarvikkeet: sanko tehosekoitin (tummuu painomusteesta) paperisilppua (lehdet, paperihylsyt, kananmunakennot) liisteriä ja eri keepperiä vaihtoehtoisesti itsetehty liisteri (myrkytön) vehnäjauhoista ja vedestä   Työvaiheet: Silppua paperit pieneksi silpuksi sankoon. Lisää sekaan kuumaa vettä. Anna liota muutama päivä. (prosessia voi nopeuttaa käyttämällä paperina vessapaperia tai keittämällä seosta) Hienonna seos tehosekoittimella. Poista ylimääräiset vedet.                       Laita seos harsokankaan sisään ja pusertele ylimääräiset vedet pois. Lisää sekaan liimaa esimerkiksi n.20g   ja paperimassaa 500g (ei ole tarkkaa voi laittaa summissa 😊 ) Ripottele sekaan pari lusikallista liisterijauhetta. Vaivaa massaa  niin, että siitä tulee sileämpää, eikä se enää ole kovin purumaista. Liisteriä tulisi olla sen verran, että se tekee massasta hieman liukkaan oloisen, tällöin massaa on helppo muovailla. Muotoile haluamasi tuotteet/teokset. Apuna voi käy